Adres: Łętowe 238, 34-733 Mszana Górna

tel/fax: 18 3315204 e-mail: spletowe@wp.pl
ROK SZKOLNY 2015/2016
ROK SZKOLNY 2014/2015



  • POŻYWNE ŚNIADANIE

"Ważną zasadą zbilansowanej diety jest regularność jadania posiłków. Śniadanie jest jej nieodłącznym elementem. Rozpoczynanie dnia z pustym żołądkiem i czekanie na pierwszy posiłek zmniejsza siły obronne organizmu i, jak pokazują najnowsze badania, sprzyja powstawaniu nadwagi. Praca lub nauka
z pustym żołądkiem są zdecydowanie mniej efektywne, niż po zjedzeniu śniadania. W pełni wartościowe śniadanie powinno zawierać też warzywa lub owoce."


Ekspert Instytutu Żywności i Żywienia
dr n. med. Agnieszka Jarosz




DEKALOG ZDROWEGO ŻYWIENIA

o tym, jak jeść smacznie i zdrowo

"1. Jedz regularnie! Cztery do pięciu niezbyt obfitych posiłków dziennie bez "podjadania" pomiędzy nimi. Nie pomijaj śniadania - zapewnia ono energię na resztę dnia.

2. Urozmaicaj swoje posiłki! Pamiętaj, by codziennie spożywać produkty zbożowe, warzywa lub owoce oraz produkty dostarczające pełnowartościowego białka, np.: ryby, nabiał, drób, mięsa, wędliny, rośliny strączkowe.

3. Nie zapominaj o odpowiednim nawodnieniu! Dobrze jest wypijać minimum 1,5 l płynów na dobę. Podstawą płynów powinna być woda.
4. Spożywaj produkty niskoprzetworzone! Przykładem są produkty zbożowe, jak: kasze, otręby, płatki śniadaniowe typu musli, mąki, makarony i pieczywo (najlepiej pełnoziarniste). To bogate źródło niezbędnych witamin, składników mmineralnych i błonnika. To one powinny być głównym źródłem energii.

5. Nie zapominaj o codziennej porcji warzyw i owoców!Najlepiej spożywać je w postaci surowej, bo właśnie wtedy zawierają najwięcej witamin i składników mineralnych.

6. Ograniczaj solenie potraw!

7. Nie zapominaj o rybach! Spożywane minimum dwa razy w tygodniu dostarczą niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które odgrywają istotną rolę w profilaktyce miażdżycy. Bogatyn żródłem NNKT są szczególnie ryby morskie.

8. Ograniczaj spożycie tłuszczów! Głównie pochodzenia zwierzęcego, a w szczególności produktów zawierających dużo cholesterolu oraz izomerów trans.

9. Czytaj etykiety Dostarczą Ci niezbędnych informacji na temat produktów, które kupujesz.

10. Pamiętaj o codziennej aktywności fizycznej!"


Ekspert Instytutu Żywności i Żywienia
mgr Beata Dłużniewska







10 POMYSŁÓW NA SZYBKIE, ZDROWE I POŻYWNE ŚNIADANIE!



  • "OWOCE I WARZYWA W SZKOLE"

NASZA SZKOŁA DBA O ZDROWE NAWYKI ŻYWIENIOWE

W dniu 21.10.2014 r. uczniowie klasy drugiej przygotowali degustację owoców i warzyw dla całej szkoły. Degustację połączono ze spożywaniem drugiego śniadania. Uczniowie samodzielnie przygotowali kolorowe ulotki, reklamujące wartości odżywcze przygotowanych owoców i warzyw. Układali wiersze – rymowanki o zdrowiu oraz hasła zachęcające do zdrowego stylu życia. Przewodnimi hasłami były: „Zdrowo jem, więcej wiem” oraz „Jedz owoce i warzywa to na zdrowie dobrze wpływa”. Drugoklasistki, ubrane w stroje regionalne, zapraszały wszystkich uczniów i nauczycieli do degustacji, wspaniałych kompozycji owocowo-warzywnych, przygotowanych wraz z kolegami z klasy. Mamy nadzieję, że uczniowie naszej szkoły, zmienią swe nawyki żywieniowe i chętniej będą sięgać po owoce i warzywa na co dzień. Wspólne działania edukacyjne nie kończą się na tej akcji, będą podejmowane przez cały rok szkolny. W sprawę promowania zdrowego żywienia, zaangażowali się także rodzice ucznia klasy drugiej.

Kierujemy podziękowania w stronę państwa Teresy i Pawła Trybusów, którzy byli sponsorami owoców i warzyw.

Galeria Zdjęć: "OWOCE I WARZYWA W SZKOLE"

Mariola Mamala





NASZA SZKOŁA DBA O ZDROWE NAWYKI ŻYWIENIOWE - CIĄG DALSZY

W dniu 06.03.2015 r. uczniowie klasy I przygotowali degustację przetworów owocowych i warzywnych. Dzieci zachęcały do spożywania przygotowanych smakołyków pod hasłem "Gdy się zdrowo odżywiamy, to o własne zdrowie dbamy". Zachęcały więc do spożywania owoców i warzyw szczególnie w okresie zimowo-wiosennym. Zaproszeni nauczyciele oraz uczniowie innych klas z apetytem jedli przygotowane ciasteczka, dżemy owocowe, ogórki, paprykę i cukinię konserwową oraz pili kompoty i soki owocowe.

Serdecznie dziękujemy rodzicom uczniów klasy I za dostarczone do szkoły przetwory "domowej roboty". Były pyszne!

Galeria Zdjęć: "OWOCE I WARZYWA W SZKOLE" - ciąg dalszy

Mirosława Jarosz





"JABŁKA W ROLI GŁÓWNEJ" - warsztaty kulinarne.

W dniach 9,10,12,13 marca 2015 roku w Szkole Podstawowej w Łętowem odbyły się warsztaty kulinarne. Wszystko po to, aby: wdrażać zdrowe nawyki żywieniowe, kształcić przekonanie o konieczności spożywania owoców. Uczniowie mogli poznać różne gatunki jabłek, budowę oraz wartości odżywcze i sposoby ich przetwarzania. "Jabłkowy zawrót głowy" towarzyszył nam przez całe warsztaty, dzięki dużej dostawy jabłek w ramach akcji "Owoce i warzywa w szkole". Brali w nich udział uczniowie, nauczyciele i rodzice. Zajęcia te cieszyły się ogromnym zainteresowaniem, dzieci uczyły się pieczenia i wykonywania różnych potraw z jabłek. Były szarlotki, naleśniki, racuchy, babeczki, gofry z musem jabłkowym oraz kompoty i soki owocowe. Przez cały ten czas w szkole unosiły się zapachy pieczonych jabłek i cynamonu. Zwieńczeniem naszych działań była wspólna degustacja przygotowanych potraw.

Galeria Zdjęć: "JABŁKA W ROLI GŁÓWNEJ" - warsztaty kulinarne.

Mariola Mamala





Carving - rzeźba w owocach i warzywach -
Warsztaty twórcze w świetlicy SP w Łętowem

Okazuje się,że nawet z jabłek można stworzyć małe dzieło sztuki…Przekonali się o tym uczniowie Szkoły Podstawowej w Łętowem uczestniczący w warsztatach carvingu. W dniu 10 marca 2015 roku w świetlicy szkolnej SP w Łętowem w trakcie zajęć kółka plastycznego zorganizowane zostały warsztaty twórcze w ramach akcji owoce w szkole. Tym razem jako tworzywo wykorzystaliśmy jabłka. Były to już kolejne warsztaty w naszej szkole. Naszym gościem, a zarazem instruktorem była Pani mgr inż. Elżbieta Tokarczyk, która każdemu uczniowi służyła radą oraz pomocą. Pani Ela posiada nie tylko dużą wiedzę na temat tej niezwykłej sztuki, ale ma też spore umiejętności wynikające z doświadczenia i z zamiłowania do carvingu. W warsztatach uczestniczyli uczniowie klas 4 – 6. Zanim przystąpiliśmy do rzeźbienia w owocach to wcześniej zapoznaliśmy się z historią carvingu. Obejrzeliśmy prezentację multimedialną oraz firmy instruktażowe na temat sztuki wywodzącej się z Dalekiego Wschodu. Do dyspozycji uczniów były również udostępnione przez naszego gościa książki na temat carvingu. Uczniowie z wielkim skupieniem i zaangażowaniem wykonywali swoje prace. I trzeba przyznać, że jak na tak krótki czas radzili sobie świetnie. Wszystkie dzieła zostały uwiecznione na fotografiach, a te najciekawsze i najbardziej efektowne rzeźby uczniowie chętnie zabrali do domów. Kolejny już raz nasi uczniowie wykazali się nie tylko sporym zaangażowaniem, ale i cierpliwością w przyswajaniu nowych umiejętności. A carving to niezwykle wymagająca sztuka! Myślę, że było to dla nich nie tylko nowe doświadczenie, ale i świetna zabawa. Mam też nadzieję, że będą miło wspominać te kilka godzin spędzonych w świetlicy szkolnej!

W imieniu własnym i uczniów dziękuję Pani Elżbiecie za zaangażowanie i poświęcony czas.

Galeria Zdjęć: CARVING - rzeźba w owocach i warzywach

Monika Zięba





MARCHEWKOWY ZAWRÓT GŁOWY



Galeria Zdjęć: MARCHEWKOWY ZAWRÓT GŁOWY




PROMOCJA ZDROWYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH
W RAMACH LEKCJI PLASTYKI.

Klasa VI podczas lekcji plastyki przedstawiła krótkie prezentacje na temat zdrowego odżywiania wpisując się w program ,,Owoce i warzywa są zdrowe i kolorowe” i realizując temat happening . Nasza klasa podzieliła się na 2 grupy i mieliśmy również występ indywidualny. Każda grupa zaprezentowała własny pomysł na postawione hasło.
Pierwszą grupę stanowiły dziewczyny: Zuzia Jarosz, Gabrysia Pietrzak, Natalka Kościelniak i Anna Węglarz. Dziewczyny opowiedziały kilka ciekawostek i wierszy na temat warzyw i owoców, a później przeprowadziły quiz. Uczniowie mieli za zadanie odpowiedzieć na kilka podchwytliwych pytań, ale udało im się to bez problemu. Dziewczyny przewidziały również nagrodę. Był to własnoręcznie przygotowany poczęstunek „owocowe szaszłyki”, które każdy zjadł z chęcią i apetytem. Następną grupą byli chłopcy: Tomek Murzyn, Krystian Kołodziej i Łukasz Mucha. Odegrali oni świetne show, w małej części improwizowane. Krystian „wyrapował” wiersz na temat owoców. Wszyscy świetnie się bawili. Jako ostatnia wystąpiła Małgosia Jania, która przygotowała dla nas przedstawienie kukiełkowe na temat owoców i warzyw.

Ta lekcja była dla wszystkich nie tylko świetną zabawą ale i nauką, ale dostarczyła nam także wiele radości. Widać było, że każdy ma swój pomysł na zadany temat i wszyscy chętnie się prezentowali.

Galeria Zdjęć: PROMOCJA ZDROWYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH W RAMACH LEKCJI PLASTYKI

Gabriela Pietrzak





FINAŁ PROGRAMU "OWOCE I WARZYWA SĄ ZDROWE
I KOLOROWE".

Dnia 13.05.2015 roku w naszej szkole odbyło się podsumowanie programu, którego celem było propagowanie zdrowego sposobu odżywiania się i zachęcanie do jedzenia przez dzieci owoców i warzyw - „Owoce i warzywa są zdrowe i kolorowe”. Było u nas barwnie i wesoło. Uczniowie byli kolorowo ubrani i każdy z nich nosił na piersi, wykonany własnoręcznie pod kierunkiem pani Agnieszki Górni i pani Anny Motyczyńskiej, emblemat przedstawiający ulubiony owoc lub warzywo. Na drzwiach sal lekcyjnych też zawisły ich rysunki. Tego dnia nie było klasy I, IV, czy VI, lecz klasa papryki, jabłka, gruszki lub też innego smakowitego owocu. Na przerwach odbywała się degustacja słodkich wypieków owocowych. O godzinie 11.30 wszyscy zgromadzili się na Sali gimnastycznej. Spotkanie rozpoczęło się od przedstawienia prezentacji multimedialnej „Zdrowe zagadki”, którą przygotowała pani Władysława Kozyra wraz z uczennicami klasy V. Następnie gromko, ze spontaniczną choreografią, odśpiewano piosenkę „Witaminki”. Mogliśmy także obejrzeć prezentację, która miała zwrócić uwagę na ważny aspekt zdrowego stylu życia, czyli aktywność fizyczną – „Bądź aktywny ruchowo, uprawiaj ćwiczenia fizyczne.” Kolejnym punktem było ogłoszenie wyników konkursu plastycznego „Owoce i warzywa są zdrowe i kolorowe” oraz konkursu literackiego „Listy dla Ziemi” i rozdanie laureatom nagród.
Zakończenie spotkania wzbudziło najwięcej emocji. Była to loteria owocowo – warzywna.
Sponsorami nagród byli rodzice, którzy systematycznie wspierają naszą szkołę i są ich fundatorami na różnych uroczystościach od kilku lat. To państwo Teresa i Paweł Trybusowie oraz Beata i Adam Kubikowie.

Składamy im serdeczne podziękowania.

Galeria Zdjęć: "OWOCE I WARZYWA SĄ ZDROWE I KOLOROWE"

Agata Florek





ZAJĘCIA MUZYCZNO-TANECZNE – tak w skrócie – to DOBRA ZABAWA – MUZYKA I TANIEC TO JEST PODSTAWA.

We czwartek 23 kwietnia 2015 roku w naszej szkole odbyły się zajęcia muzyczno-ruchowe dla wszystkich uczniów naszej szkoły. Prowadziła je instruktorka fitness Pani Joanna Skowronek.

Zajęcia tego typu to nie tylko zdobywanie kondycji fizycznej, ale również oddziaływanie na zdrowie psychiczne. W dzisiejszym świecie komputerów i dostępu do Internetu, bardzo potrzebne są tego typu zajęcia dla dzieci i młodzieży. Systematyczne uczestniczenie w tego typu zajęciach wpływa na zwiększenie sprawności układu oddechowego, poprawę siły mięśniowej i samopoczucia oraz przyśpiesza przemianę materii.

Forma aktywnego odpoczynku, jaką są zajęcia fitness stanowi naturalny sposób poprawy postawy ciała i zdobycia kondycji. Taka forma aktywności fizycznej to świetna zabawa i relax przy energetycznej muzyce.

Uczniowie świetnie się bawili, tańczyli i tryskali energią. Pani Asia pokazała im podstawowe kroki taneczne.

Z pewnością taka form ćwiczeń zachwyciła wszystkie dzieci do aktywnego spędzania wolnego czasu.

Serdecznie dziękujemy Pani Joannie Skowronek za przygotowanie wszechstronnie rozwijających energetycznych i bardzo relaksujących zajęć.

Galeria Zdjęć: ZAJĘCIA MUZYCZNO-TANECZNE

Anna Motyczyńska





  • "MLEKO Z KLASĄ"

"Mleko i napoje mleczne stanowią produkty spożywcze o wysokiej wartości odżywczej. Zawierają łatwo przyswajalne pełnowartościowe białko oraz są nieocenionym źródłem składników mineralnych oraz witamin z grupy Boraz A i D. Mleko i napoje mleczne powinny znajdować się w codziennym jadłospisie osób pragnących stosować zdrową dietę, gdyż stanowi to jeden z elementów prawidłowego żywienia. "


Źródło: www.portal.abczdrowie.pl - Napoje mleczne




Dla zdrowia
Oficjalna strona dla programu "Mleko z klasą"
Jedyne w swoim rodzaju gry - każdy znajdzie coś dla siebie!
LINKI
Copyright © 2012 - 2013 Szkoła Podstawowa im. Tadeusza Kościuszki, by Melania Filipiak & Władysława Kozyra
All rights reserved